Het logo van Aard'g

Vinkje in het groen4.9 gemiddelde beoordeling

Vinkje in het groenGeld-terug-Garantie

Vinkje in het groenVandaag besteld, morgen in huis

Wat zijn pre- en probiotica?

Aard'g Probiotica Prebiotica Waterkefir

9 nov, 2021

i

Prebiotica, Probiotica

Je was je er op dat moment niet van bewust, maar toen je moeder vroeger zei: “Eet je asperges op!” stimuleerde ze de opname van prebiotica – al noemde zij ze waarschijnlijk vezels.

En die kleine flesjes Yakult die je misschien wel in de koelkast hebt staan? Daar zitten de zogeheten probiotica in! In onze ogen overigens niet de beste bron van probiotica, maar daar komen we later op terug.

Wat zijn deze aan bacteriën gelinkte voedingsbronnen precies? Waar zitten ze in, en wat kunnen ze voor ons lichaam betekenen? Het zijn vragen die jij net als vele anderen je vast wel eens afgevraagd hebt.

Met dit artikel proberen we antwoord te geven op die prangende vragen! Bij Aard’g kunnen we namelijk lezen en schrijven met bacteriën en het leek ons wel zo fijn om die kennis met je te delen.

Naast een artikel vol informatie willen we je ook wat tastbaars geven. Iets dat je ten alle tijden kan raadplegen voor informatie over pre- en probiotica. Daarom hebben we een mini e-book gemaakt! Daarin staat een overzicht van producten vol met prebiotica en de beste manier waarop je probiotica binnenkrijgt.

Hoe houd je je darmflora gezond?

Misschien was het voor jou niet de reden waarom je aan het artikel bent begonnen, maar in de zoektocht naar een gezonde darmflora komen de meeste mensen uit bij pre- en probiotica. Er is namelijk een duidelijke link met de bacteriën in ons lichaam.

Wat is de darmflora precies?
Met de darmflora worden de micro-organismen (voornamelijk bacteriën) bedoeld die zich in ons maag- en darmstelsel bevinden. Deze organismen hebben een belangrijke rol! Ze breken namelijk stoffen af die ons lichaam zelf niet kan verwerken.

De voornaamste manier om de darmflora gezond te houden is voeding. Een gevarieerd voedingspatroon is uiteraard essentieel, maar er zijn ook specifieke voedingsstoffen waar je op kan letten.

Pre- en probiotica zijn een voorbeeld van specifieke voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora. In het vervolg van dit artikel leggen we je daarom uit wat deze voedingsstoffen precies zijn en hoe ze precies bijdragen aan de darmflora.

Kan je darmflora wel een duwtje in de goede richting krijgen en denk je dat pre- en probiotica daarbij kunnen helpen? Download dan nu ons mini e-boek. Zo heb je een handig overzicht paraat met voeding waar pre- en probiotica in zitten.

Wat zijn prebiotica?

Laten we met de eerste van de twee beginnen: de prebiotica. Letterlijk vertaalt betekent het ‘voor bacteriën’. En dat is ook waar prebiotica voor zijn, namelijk: voor de bacteriën.

Prebiotica zijn voedingsstoffen die niet worden afgebroken door het lichaam. Maar zoals je hiervoor al hebt kunnen lezen is dat een uitgelezen taak voor de darmflora! De bacteriën in ons lichaam zijn dan ook prima in staat de prebiotica te verwerken.

Door ze te verwerken voeden de bacteriën zich aan de prebiotica. Daarmee vermeerderen ze zich en creëren ze tegelijkertijd unieke voedingsstoffen.

Waarin zitten prebiotica?

Er zijn verschillende soorten prebiotica met prachtige wetenschappelijke namen zoals fructo-oligosachariden en inuline. Maar we kunnen ons voorstellen dat je voornamelijk geïnteresseerd bent in wat je moet eten om prebiotica binnen te krijgen.

Daarom hebben we een gemakkelijk overzicht gemaakt in ons mini e-boek. Hierin worden de verschillende soorten voeding waar prebiotica in zitten handig per categorie weergegeven.

Waarom heb ik prebiotica nodig?

Je weet inmiddels dat prebiotica geldt als voeding voor de bacteriën in de darmflora. Daardoor vermeerderen de bacteriën zich en kunnen ze nog meer voedingsstoffen afbreken die het lichaam niet kan verwerken, zoals bijvoorbeeld vitamine K. Op zich al reden genoeg om prebiotica binnen te krijgen toch?

Maar er is meer! Zo worden er bij het verwerken van prebiotica door bacteriën ook bepaalde vetzuren aangemaakt. En die vetzuren dragen bij aan een gezonde darmwand. Ook linkt men prebiotica aan een betere weerstand en een lager risico op diabetes en overgewicht. Alleen is daar jammer genoeg nog geen hard bewijs voor. Er is simpelweg te weinig onderzoek naar gedaan.

Zijn prebiotica hetzelfde als vezels?

In het begin van het artikel gaven we het al even aan: prebiotica noemt men vaak vezels. En dat klopt ook, alle prebiotica zijn namelijk vezels. Maar niet alle vezels zijn prebiotica… Alleen de vezels die door de darmflora verwerkt kunnen worden noemt men prebiotica.

Maar er zijn ook vezels die zelfs de darmflora niet kan verwerken. Gek genoeg zijn die ook superbelangrijk om binnen te krijgen. Ze bevorderen namelijk onze spijsvertering!

Wist je dat?
Er naast vezels ook een andere voedingsstof is om de spijsvertering te stimuleren? Bepaalde zuren kunnen namelijk helpen bij de afbraak van voedingsstoffen waardoor de spijsvertering gemakkelijker verloopt. En deze zuren vind je onder andere in onze kombucha’s. Benieuwd of het jouw spijsvertering kan helpen? Neem een kijkje in onze winkel.

Wat zijn probiotica?

Als je al eens van probiotica hebt gehoord zal dat waarschijnlijk komen door producten als Yakult, Actimel en hopelijk natuurlijk Aard’g. Maar, en dat weten wij maar al te goed, het is voor mensen niet altijd duidelijk wat probiotica precies zijn.

Bij Aard’g (en ook organisaties als de Maag Lever Darm Stichting) omschrijven we probiotica als goede bacteriën. Bacteriën die je darmflora bereiken en daar een positief effect op je gezondheid hebben.

Om een positieve invloed te kunnen uitoefenen moeten bacteriën aan twee criteria voldoen. Ten eerste moeten ze met veel zijn, het liefst miljoenen tegelijk. Ten tweede moeten de bacteriën levend in de darmflora terecht komen. Een product dat vrij weinig bacteriën bevat en waarbij door bijvoorbeeld pasteurisatie de bacteriën ook nog eens morsdood zijn, is dan ook niet probiotisch…

Waarin zitten probiotica?

In het algemeen zijn er twee verschillende producten waar probiotica in kan zitten. Dat zijn gefermenteerde producten en capsules of pillen. Ook in dat laatste geval ontstaan de bacteriën via fermentatie, maar worden ze daarna geïsoleerd en in een pilletje gestopt.

Wat is fermentatie?
Fermentatie is het proces waarbij gisten en bacteriën de ene voedingsstof omzetten in de ander. Zoals bijvoorbeeld het omzetten van suiker in alcohol bij bier of wijn. Maar het is tegelijkertijd ook de manier waarop gisten en bacteriën overleven en vermeerderen. Via fermentatie ontstaan dus naast bepaalde voedingsstoffen ook nieuwe gisten en bacteriën.

Om je een goed overzicht te geven om welke gefermenteerde producten het precies kan gaan hebben we ook hiervoor een mooi lijstje gemaakt in ons mini e-boek. Zo zie je snel welke producten je kan proberen.

Hoewel we het net al aangaven kan het geen kwaad dit nogmaals te herhalen: dat een product bacteriën bevat maakt het niet meteen probiotisch! Zo kunnen er zeer weinig bacteriën in zitten of alleen maar dode bacteriën door verhitting, pasteurisatie of sterilisatie.

Wil je zeker zijn van miljarden levende bacteriën?
In onze Waterkefir Original zitten tot wel 10 miljard bacteriën per fles! Dat zijn er niet alleen heel veel, ze zijn ook nog eens springlevend op het moment dat je ze in je glas schenkt. We noemen onze bacteriën dan ook met trots probiotica! Wil je ervaren wat ze voor je kunnen betekenen? Bekijk dan hier de waterkefir en zie of het iets voor je is!

Waarom heb ik probiotica nodig?

Over het belang van probiotica voor een gezonde darmflora is nog veel onduidelijkheid. Er is wel wat onderzoek naar gedaan, maar hieruit zijn geen wetenschappelijke bewijzen gekomen.

De mogelijke gezondheidsvoordelen liegen er echter niet om. Zo zijn er aanwijzingen dat probiotica kunnen bijdragen aan de weerstand. En het kan darmklachten en verstopping of diarree verhelpen. Maar zoals gezegd zijn deze claims nog niet wetenschappelijk onderbouwt.

Toch willen we je graag verwijzen naar de reacties van onze klanten over het gebruik van onze Waterkefir Original. In onze waterkefir zitten namelijk miljarden, levende bacteriën. En het effect dat die bacteriën op onze klanten heeft gehad kan het misschien ook op jou hebben!

Lees het artikel Waar is waterkefir goed voor? en kijk of de ervaringen van onze klanten voor jou een oplossing zouden zijn.

Onthoudt natuurlijk wel dat elk lichaam anders is! We kunnen daarom ook geen garantie geven dat je hetzelfde zult ervaren. Echter bieden we je wel een ‘niet goed, geld terug’-garantie aan op onze producten.

Waarom werken veel probiotica niet?

Ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs over de gezondheidsvoordelen zijn er veel producten die claimen probiotisch te zijn. Toch hebben die producten vaak weinig tot geen effect op de darmflora.

In onze ogen zijn er drie redenen waarom veel zogenaamde ‘probiotische’ producten niet werken. Hieronder leggen we je graag uit wat die redenen zijn en waarom onze eigen waterkefir wel aan deze eisen voldoet.

  • Reden 1: er zitten niet genoeg bacteriën in het product. Zoals we eerder al aangaven maken bacteriën pas impact als ze in veelvoud aanwezig zijn. Jammer genoeg kan de wetenschap nog geen vinger leggen op de exacte hoeveelheid die daarvoor nodig is. Het zal daarom even aankijken zijn of het probiotische product dat je aangeschaft hebt genoeg bacteriën bevat. Gelukkig kunnen we garanderen dat je met onze waterkefir in ieder geval genoeg bacteriën binnenkrijgt. Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijken er namelijk tot wel 10 miljard bacteriën per fles te zitten!
  • Reden 2: de bacteriën zijn al overleden voor ze het glas bereiken. Uiteraard kunnen toegevoegde bacteriën alleen impact hebben op ons lichaam als ze nog leven. En hoewel dit voor iedereen logisch zou moeten zijn claimen veel producten bomvol bacteriën te zitten terwijl het gepasteuriseerd is… Dat is dan ook de reden dat we geen van onze producten verhitten, pasteuriseren of steriliseren bij Aard’g. Zo kunnen we garanderen dat de bacteriën die in o.a. onze waterkefir springlevend zijn! Sterker nog: uit hetzelfde onderzoek van de Universiteit van Gent blijken de bacteriën in onze waterkefir ook een lang leven gegund. Zowel nét na de fermentatie als 8 maanden later bleken er evenveel levende bacteriën in de waterkefir te zitten. Onze waterkefir heeft daarom ook een extreem lange houdbaarheidsdatum. Na vijf jaar garanderen we nog steeds dezelfde hoeveelheid levende bacteriën als direct na de fermentatie.
  • Reden 3: er is geen variatie in de aanwezige bacteriën in een product. De darmflora bevat ruim 1000 verschillende soorten bacteriën. Het zou wat ons betreft daarom gek zijn om als probiotisch drankje maar één soort bacterie te bevatten. Dit is dan ook de reden dat wij zelf geen voorstander zijn van de probiotische drankjes in de supermarkt die vaak alleen de bacterie Lactobacillus Casei bevatten.

Onze waterkefir bevat maar liefst 5 verschillende soorten bacteriën:

  • Lactobacillus Paracasei
  • Lactobacillus Hilgardii
  • Lactobacillus Parabuchneri
  • Lactobacillus Diolivorans
  • Lactobacillus Perolens.

Dus, ben je op zoek naar een veelzijdig probiotisch product, als toevoeging op je voeding of als mogelijke oplossing voor darmproblemen? Let dan goed op de hoeveelheid aanwezige bacteriën, of de bacteriën nog leven en hoeveel variatie er is.

Probeer onze waterkefir!
Voor onze Waterkefir Original kunnen we alle drie de criteria die we belangrijk achten voor probiotica garanderen! Het bevat miljarden bacteriën, bestaande uit vijf verschillende soorten en omdat we onze producten niet pasteuriseren zijn ze springlevend. Bekijk de waterkefir hier en zie of het iets voor je is!

Een mini e-boek over pre- en probiotica

Je hebt inmiddels een goed beeld kunnen krijgen over wat pre- en probiotica zijn. Maar waar deze voedingsstoffen precies inzitten hebben we je nog niet verteld.

Daarvoor verwijzen we je graag naar ons mini e-boek. Daarin hebben we voor zowel de prebiotica als probiotica handige lijstjes met verschillende voorbeelden van waar je ze in vindt.

Heb je vragen, of manieren waarop we ons e-boek of dit artikel kunnen verbeteren? Laat het dan weten in de reacties hieronder.

Aanbevolen artikelen

Gezondheidsvoordelen Kombucha. Waar Is Kombucha Goed Voor?

Gezondheidsvoordelen Kombucha. Waar Is Kombucha Goed Voor?

Kombucha, een gefermenteerde thee, wint steeds meer aan populariteit, mede dankzij de beweerde gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt. In de Google Reviews van ons bedrijf hebben veel klanten hun positieve ervaringen met onze kombucha gedeeld. Hieronder...

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waterkefir wordt door veel mensen gedronken vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Maar hoewel het al honderden jaren wordt gedronken is er weinig wetenschappelijk bewijs dat waterkefir ook echt gezond is. Er zijn veel websites die claimen dat waterkefir gezond...

Alle schuilnamen van suiker

Alle schuilnamen van suiker

Suikers, suikers en nog eens suikers! Overal zit tegenwoordig suiker in. En als dat niet meteen zichtbaar is, staat het wel verscholen op het etiket onder weer een nieuwe term. Je bent ze vast wel eens tegengekomen. Gedeïoniseerd vruchtensap, beetwortel concentraat of...

Laat een reactie achter!

2 Reacties

  1. Welke soorten bacteriën bevatten de ampullen?

    Hartelijke groet,

    Tine Stawki

    Antwoord
    • Hoi Tine,

      De verschillende bacteriën soorten zijn: Lactobacillus Paracasei, Lactobacillus Hilgardii, Lactobacillus Parabuchneri, Lactobacillus Diolivorans, Lactobacillus Perolens.

      Groetjes,
      Zeger van Aard’g

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *